Mindfulness Based Transactional Analysis geeft je meer rust en ruimte

Mindfulness Based Transactional Analysis, MBTA, is een vorm van mindfulness training die in Nederland nieuw is.

Tot nu toe zijn vooral bekend: Mindfulness Based Stress Reduction (MBSR) en Mindfulness Based Cognitive Therapy (MBCT). De eerste is gericht op het verminderen van stress en de tweede is vooral gericht op mensen die een aantal malen een depressie hebben gehad, om te voorkomen dat ze terugvallen. De oefeningen zijn in beide trainingen grotendeels hetzelfde, maar naast de context is de theorie ook enigszins anders. In MBCT bijvoorbeeld is de theorie ondersteunend voor het begrijpen en voorkomen van depressie.

In de Mindfulness Based Transactional Analysis training komen mindfulness en Transactionele Analyse samen. Je ontwikkelt de capaciteit van mindfulness en vergroot hierdoor je vaardigheid in het omgaan met ongezonde gewoontes, emoties die in de weg zitten en lastige interacties met anderen. MBTA leert je om meer in het hier en nu te zijn, om authentieker in het leven te staan en om met meer compassie naar jezelf en je situatie te kijken.

Mindfulness
Mindfulness betekent aandacht of oplettendheid. Het leert ons een andere manier van omgaan met onszelf en met de wereld om ons heen. Mindfulness is een milde, aandachtige manier van kijken.

Dit is een mooie metafoor: het is alsof je aan de rivier van je gedachten en gevoelens staat en rustig het water dat voorbijstroomt observeert, zonder meegesleept te worden of de stroom te willen beïnvloeden. Je identificeert je minder met je gedachten en gevoelens en dit geeft innerlijke rust en ruimte.

Transactionele Analyse
De Transactionele Analyse, TA, die in de jaren vijftig van de vorige eeuw ontwikkeld is door Eric Berne, geeft een helder en eenvoudig model voor hoe we als mens functioneren en hoe we communiceren met anderen. Het laat zien hoe we vaak vanuit patronen die al in onze jeugd gevormd zijn, reageren. TA geeft bruikbare concepten, handvatten en oefeningen om hier inzicht in te krijgen, je vaardigheden te vergroten en meer (zelf)compassie te ontwikkelen. Hierdoor verlies je je minder in patronen en kom je meer in je kracht te staan.

Om terug te gaan naar de metafoor: Transactionele Analyse laat je zien en herkennen wat er in de rivier gebeurt, waardoor je sneller weer op de kant staat, mocht je erin gevallen zijn.

Mindfulness Based Transactional Analysis training
Impliciet zit mindfulness al in Transactionele Analyse. Zonder gewaarzijn kun je niet herkennen dat je in de rivier zit. Eric Berne schreef al: “Gewaarzijn betekent de capaciteit om een koffiepot te zien en de vogels te horen zingen op je eigen manier, en niet op de manier die je geleerd hebt.”

Praktisch
Net als MBSR en MBCT is dit een training van acht weken. Ook de mindfulness oefeningen zijn vrijwel hetzelfde. Als je meedoet, vragen we je om gedurende de week oefeningen in mindfulness te doen. Bij de training zitten CD’s met oefeningen en een cursusmap.

Data van trainingen