Als je missie helder is, als je weet waar je naartoe wilt, dan is het gemakkelijker om op koers te blijven. Je zult minder de neiging hebben je te laten meeslepen door zijpaden die misschien wel interessant lijken, maar die er voor jou niet zo toe doen.
Als je meer helderheid wilt over je missie – waarom je hier op aarde bent: ik heb een speelse, intuïtieve oefening bedacht.
Oefening in het ontdekken van je missie
1. Ga naar een bibliotheek of een boekwinkel (tweedehands kan ook) en kies daar maximaal vijf boeken uit. Je hoeft de boeken niet te lenen of te kopen. Als je het eenvoudig wilt houden, kun je ook boeken uit je eigen kast pakken.
Ga op je gevoel of intuïtie af bij het kiezen van de boeken. Waar gaat je interesse naar uit? Waar valt je oog het eerst op? Laat je verrassen. Als je een boek openslaat, wat spreekt je daarin aan?
2. Schrijf vervolgens in een of twee zinnen op, waar de boeken over gaan en wat je er in aanspreekt. Je hoeft ze niet gelezen te hebben. Een beetje bladeren en de achterflap lezen is voldoende. Het daadwerkelijk opschrijven is een belangrijk deel van de oefening. Dus niet alleen maar erover nadenken.
3. Schrijf daarna in een paar zinnen op hoe de samenhang is tussen de boeken die je uitgekozen hebt en hoe je eraan relateert.
4. Als je naar aanleiding van dit onderzoek je missie zou formuleren, wat is deze dan?
Zo kun je op een speelse manier onderzoeken wat voor jou belangrijk is en hoe jij het leven ziet.
Hoe helderder je missie, hoe gemakkelijker het wordt om te kiezen waar je wel of geen tijd en energie in steekt.
Bij het schrijven van deze tekst dacht ik, laat ik de oefening zelf ook weer eens doen. Als de uitkomst je interesseert, lees dan verder.
Mijn vijf boeken
• Een klassieke boeddhistische tekst. Heel diepgaand en toch praktisch.
• Zelfcompassie: geschreven door een westerse vrouw die dit onderwerp zeer grondig bestudeerd heeft.
• Stap uit je eenzaamheid. Een uitstekend boek over wat verbinding eigenlijk is en over hoe je dit kunt vormgeven in je leven, zonder jezelf te verliezen in relaties.
• Op een creatieve manier je doelen bepalen en realiseren.
• Kaizen: je ontwikkelen door kleine, haalbare stappen.
Hoe ik het verbind
Het boeddhisme is voor mij de basis; de studie en beoefening ervan en de toepassing in het dagelijks leven.
Zelfcompassie ligt hier heel dichtbij: ieder aspect van mezelf omarmen, ook de lastige kanten.
Me verbinden met mezelf en anderen, daar kan ik veel van leren. Me niet verliezen in relaties.
Creativiteit een belangrijke plek in mijn leven geven.
In actie komen.
Mijn missie
Vanuit een boeddhistische visie en met zelfcompassie in verbinding staan met anderen, waarbij creativiteit ook een belangrijke plek heeft. Dit doen!
Als je deze oefening zelf ook gaat doen: leuk als je hieronder iets over je bevindingen schrijft!
Als je wel weet wat je missie is, maar het lukt je niet ernaar te handelen, lees dan:
Dag Nynke,
Ik heb de oefening net gedaan. Ik koos 5 boeken uit mijn eigen kast. Dat ging heel gemakkelijk.
Hartvol, over zelfcompassie
Dagboek als spiegel, handboek voor dagboekschrijven
Creativiteit géén kunst, over het ontwikkelen van je creativiteit
Een kleine filosofie van het ouder worden, over aspecten van het ouder worden
Handboek der droomsymbolen
Toen ik even nadacht over de samenhang van deze keuze ontrolde zich de volgende zin: “Liefdevol bezig zijn mijn leven te verrijken door het ontwikkelen van mijn intuïtie, creativiteit en levenswijsheid”.
Mooi om door deze oefening helder te kunnen verwoorden wat er in mij leeft .
Ik heb de oefening gedaan om beter te kunnen bepalen wat mijn motto voor 2020 gaat worden. Het moet nog even sudderen maar er komt vast iets bovendrijven in de komende dagen.
Vriendelijke groet, Janny
Dag Janny,
Wat leuk dat je de oefening gedaan hebt. Inspirerend wat eruit komt! Ik hoop dat het realiteit voor je wordt in 2020.
Hoi Nynke, wat een leuke, zinvolle oefening met de 5 boeken en relevante thema’s zeg maar. De boeken die ik random koos, die in huis waren zijn: 1. Het trainen van de geest in Mededogen, rijkdom en diepte hiervan, 2. Rinkeldekink van Martine Bijl met humor geschreven: over revalidatie, verlies hersenfuncties 3. Je kunt het maar een keer doen, over sterven en de (praktische) voorbereiding, 4 Hoe te werken met emoties en verwarring (Dzogchen Ponlop) en 5. De sterren in de woestijn. Interessant omdat ik altijd wel de wens had avontuurlijk te reizen in Aziatische landen. De verbinding spreekt boekdelen he, ik wil wel delen dat ik vrijwilligerswerk doe oa in de palliatieve zorg en voorlees aan kinderen in de bibliotheek. Daar komen de thema’s avontuur en voorbereiding bij het sterven ook samen. voor mijzelf en de ander. dank en liefs Marlou
Hoi Marlou, leuk om te lezen. Ja, avontuur hoeft niet altijd ver weg te zijn. Mooi dat je dat vrijwilligerswerk doet! Liefs