Af en toe stellen mensen mij deze vraag. Een digitale agenda vind ik niet zo passen bij het doel van de Eenvoudig Leven Agenda. Je kunt ze wel heel goed naast elkaar gebruiken.

Waarom komt er geen digitale versie? Verleden week wilde ik hier een blog over schrijven om het uit te leggen, maar op de een of andere manier stokten de woorden en vervolgens bleef het liggen.

De kunst van het uitstellen
Toen ik een dag of wat later naar de bieb ging, vond ik een boek met de titel: ‘De kunst van het uitstellen – waarom doelgericht nietsdoen tot betere resultaten leidt’.

Het is een grappig boek. De auteur, filosoof John Perry, heeft er zelfs een Ig Nobelprijs mee gewonnen: een prijs voor boeken die via humor aanzetten tot denken.

Een hart onder de riem van de notoire uitsteller
Zijn betoog is als volgt: als je een uitsteller bent, hoef je jezelf niet op de kop te geven, want vaak krijgen uitstellers best veel voor elkaar. Stel je hebt een prioriteitenlijstje en bovenaan staat iets heel belangrijks. Maar je doet het niet en in plaats daarvan doe je andere dingen van je lijstje. Die heb je dan alvast bereikt! Maar hoe kun je nu ook doen wat je het belangrijkste vond? Door nog andere, belangrijke prioriteiten te hebben. Deze wil je ook graag weer uitstellen en daarom ga je dan maar doen wat op je eerste lijstje bovenaan stond.
Het is een wat gekke redenering, maar voor de notoire uitsteller is het een opsteker, vooral als je jezelf vaak afkeurt omdat je weer iets niet gedaan hebt.

Ik zie mezelf overigens niet als een uitsteller. Het woord zit niet zo in m’n vocabulaire, ook al zijn er genoeg dingen die ik nog niet gedaan heb. Zelf geloof ik heel erg in intrinsieke motivatie. Als ik iets niet doe, is de tijd misschien nog niet rijp.

Een voordeel van uitstellen: anderen pakken het op
Aan het eind van het boek benoemt Perry nog een aantal voordelen van uitstelgedrag. Als je bijvoorbeeld iets maar lang genoeg uitstelt, pakken anderen het op. Iets dergelijks gebeurde ook toen ik vastliep met het schrijven van m’n blog.

Twee bloggers die afgelopen week een recensie over de Eenvoudig Leven Agenda schreven, verwoordden waarom het goed is dat deze agenda offline is. Dat kwam mooi uit!

Desi van Aandachtige Blog schreef:

‘Waarom een offline agenda?

Hoe vaak pak jij je telefoon om iets te checken en leg je deze na dit ene ding weer weg? Ik bijna nooit. Ik doe altijd nog een extra rondje langs mijn apps en voordat ik het weet ben ik weer een half uur verder. Niet echt gefocust dus. Hoewel ik al een paar jaar een digitale agenda gebruik vanuit milieu-oogpunt, ben ik enorm toe aan wat meer offline tijd. Met een offline agenda kun je je écht focussen op wat je wilt, zonder afgeleid te worden. Daarnaast onthoud je dingen ook beter als je ze opschrijft in plaats van typt. Al kun je deze methode natuurlijk ook op een digitale manier doen, maar ik denk dan dat het minder effectief zal zijn.’

Marjolein-in-het-klein van de Tiny House Beweging schreef:

‘Ook al werk je gewoonlijk alleen met een elektronische agenda, je kunt de Eenvoudig Leven Agenda daarnaast gebruiken. Zo kies je ervoor om bewust even offline te zijn en een momentje te nemen voor jezelf.’

Fijn, prima verwoord waarom de Eenvoudig Leven Agenda een papieren agenda is, dank jullie wel!

Lees meer over de Eenvoudig Leven Agenda 2020

Fijn als je dit deelt: