Hier vind je boeken over eenvoudig leven die ik je kan aanraden.
Een van de boeken over eenvoudig leven die ik aanbeveel

SimplifyLife door Sjoukje van der Kolk
Dit is een leuk boekje, niet te dik, niet duur en prettig geschreven. De schrijfster introduceert het begrip ‘streefleven’, een leven waarin presteren, status, geslaagd zijn, consumeren, en ‘eruit halen wat erin zit’ belangrijk zijn. Streefleven heeft tot gevolg dat we heel druk zijn, en niet meer aan onszelf en de mensen die ons dierbaar zijn toekomen.
Het boekje beschrijft filosofische en psychologische achtergronden van het streefleven, bijvoorbeeld dat we vaak de lat voor onszelf heel hoog leggen. Maar het biedt ook een alternatief: vijf SimplifyLife basisprincipes om beter om te kunnen gaan met een maatschappij vol mogelijkheden en eisen.
Warm aanbevolen!

Nog een van de boeken over eenvoudig leven die ik aanbeveelEenvoudig Leven door Elaine St. James
De ondertitel van dit boek luidt: 100 stappen naar een zinvol en harmonisch bestaan. Het is, naast alle tips die erin staan, een persoonlijk verslag van hoe de schrijfster, een Amerikaanse, langzamerhand haar leven vereenvoudigd heeft. Een proces wat voor haar een aantal jaren in beslag nam, omdat ze een zeer hectisch bestaan had. Maar ook als je al een relatief eenvoudig leven hebt, is dit een leuk boek om te lezen.

 

Een van de betere boeken over eenvoudig leven, ook in een maatschappelijke context Houd het simpel! door Duane Elgin
Een interessant en inspirerend boek! De schrijver heeft veel onderzoek gedaan naar waarom mensen hun leven vereenvoudigen, en wat het voor hen betekent. In het boek doet hij hier verslag van. Daarnaast beschrijft hij misvattingen omtrent eenvoud, zoals: eenvoudig leven betekent
– armoede
– leven op het platteland,
– onesthetisch leven
– stagnerende economie
Een grote verdienste van dit boek vind ik, dat Elgin een eenvoudiger leven in een maatschappelijke context plaatst. Hij verbindt duurzaamheid en zorg voor de planeet als geheel, aan eenvoud, persoonlijke groei en spiritualiteit.
Vaak beschrijft hij het heel mooi: Eenvoudiger leven wil zeggen dat je doelgerichter en zinvoller leeft, met een minimum aan nodeloze afleiding. Het betekent dat je je leven helder durft te zien. Dat je aandachtiger, en doelgerichter leeft.

De zeven eigenschappen van effectief leiderschapDe zeven eigenschappen van effectief leiderschap door Stephen Covey
Hoewel dit boek niet over eenvoud gaat, wil ik het hier toch noemen. Covey is voor mij, naast het boeddhisme, een van de belangrijkste bronnen van inspiratie, privé en ook in mijn werk. Covey raad je aan om een missie te formuleren voor je leven en werk. Om te weten wat jouw diepere motivatie en drijfveren zijn, en van daaruit te leven. Tegenwoordig zou je zijn benadering ‘persoonlijk leiderschap’ noemen. Tegelijkertijd is het ook een vorm van time-management, maar het gaat niet om een eenvoudig to-do-lijstje. Het gaat erom dat je je acties en je missie in overeenstemming brengt, en aandacht geeft aan dingen die wezenlijk belangrijk voor je zijn. Dus het heeft toch overeenkomst met mijn visie op eenvoudig leven – doen wat essentieel is!

Fijn als je dit deelt:

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.