Eenvoudig leven, is dat saai?

Eenvoudig Leven is dat saai?

Soms denken mensen dat eenvoudig leven sober, stoïcijns en saai is. Een leven waarin je geen leuke dingen mag doen of geld uitgeven en waarin je jezelf allerlei beperkingen oplegt. Laten we dit eens nader onderzoeken.

In het boeddhistische onderricht wat ik volg, wordt wel gesproken over twee soorten tevredenheid. De ene is gebaseerd is op materieel comfort en plezier, de andere is gebaseerd op een diepere mentale tevredenheid. De eerste manier gaat om dingen hebben, kopen en doen, de tweede manier is gebaseerd op ‘zijn’. Tevreden met wat er nu is.

Tevredenheid en onze hersenen
Wat ik interessant vind, is dat deze twee vormen van tevredenheid verbonden zijn met de werking van onze hersenen. In het boek The compassionate mind van Paul Gilbert, worden globaal gezien drie delen in de hersenen onderscheiden.

1) een deel dat meteen in actie komt bij acute dreiging
2) een deel dat ons op een positieve manier motiveert om prikkels en hulpbronnen te verkrijgen (go-and-get), die ons helpen te overleven en goed te gedijen
3) een deel wat gericht is op tevredenheid en rust

De eerste vorm van tevredenheid is gerelateerd aan nummer 2 en heeft te maken met prettige dingen voor elkaar krijgen, zoals eten, vrijen, vrienden, status en erkenning. De tweede vorm van tevredenheid gaat over ‘zijn’, voor elkaar zorgen, veiligheid, liefde en innerlijke rust.

Als je leven helemaal gericht is op nummer 2, op dingen bereiken en vooruitkomen, kan het lastig zijn om nummer 3 ook ruimte te geven. Je zit continue in een momentum, je wilt dóór.

Vanuit 2 bekeken lijkt 3 saai. Toch verlang je wellicht ook naar 3, naar rust en gewoon tevreden zijn, lekker op de bank met een boek, een wandeling in de natuur, en vooral: even niets hoeven, niets presteren – je bent al goed zoals je bent.

Balans
Het is belangrijk dat 2 en 3 in balans zijn. En dat is waar eenvoudig leven over gaat. Bewust aandacht besteden aan nummer 3, zodat er meer balans komt. Op een dieper niveau onderzoeken wat je echt tevreden maakt. Is dat saai?

Reflecteer hier eens op: Hoe is de balans in jouw leven? Is het ‘saai’ of is er een teveel aan dynamiek en verlang je naar een eenvoudiger leven?

Lees ook: Eenvoudig leven en toch niks missen

Wil je meer weten over hoe je eenvoudig leven in de praktijk brengt, volg dan mijn gratis mini-cursus Eenvoudig Leven  (3 lessen in je mailbox). Deze ontvang je als je je aanmeldt voor mijn Nieuwsbrief.

Fijn als je dit deelt:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *