Boeddhisme
Persoonlijke ontwikkeling is de belangrijkste leidraad in mijn leven. Ik ben vooral geïnspireerd en gevormd door het boeddhistische gedachtengoed; sinds 1981 ben ik student van Sogyal Rinpoche, schrijver van Het Tibetaanse boek van leven en sterven.
Van 1986 tot 2006 werkte ik voor de boeddhistische organisatie Rigpa, als office-manager, instructeur, trainer van instructeurs-in-opleiding en als Hoofd Studie en Beoefening.
Van juli 2006 tot november 2009 heb ik in Zuid-Frankrijk een driejarige full-time strikte retraite onder leiding van Sogyal Rinpoche gevolgd. Dit was een heel bijzondere en intense tijd – het leven zal nooit meer hetzelfde zijn. Deze ervaring heeft me de moed en inspiratie gegeven om m’n eigen bedrijf te starten en als coach en trainer aan het werk te gaan. Voor mij geeft De Heldere Spiegel de context om wat ik in de loop van de jaren geleerd heb, vooral op het gebied van de menselijke geest, door te geven.
Inmiddels ben ik ook mindfulness- en compassietrainer. Deze trainingen geef ik bij groepspraktijk One World Health Services in Den Haag en ook in de individuele coaching werk ik graag met mindfulness en (zelf)compassie.

Stephen Covey
Naast het boeddhisme is Stephen Covey, schrijver van De zeven eigenschappen van effectief leiderschap, een grote bron van inspiratie. Ik ben met zijn werk in aanraking gekomen, toen ik bij Rigpa het Hoofd van Studie en Beoefening was. Covey hielp me om mijn werk te organiseren, om in de veelheid aan taken te zien wat echt van belang is. Je zou het een vorm van time-management kunnen noemen, maar het is veel meer dan dat. Het gaat niet om to-do lijstjes, maar vooral om de visie van waaruit je werkt. Om visie en actie met elkaar in overeenstemming te brengen.

Kunstenaar
Van 1981-1986 volgde ik in Groningen de kunstopleiding Akademie Minerva. Mijn grootste inspiratiebron in die tijd was Hendrik Nicolaas Werkman. Ook door mijn familie werd ik gestimuleerd in het kunstenaarschap: mijn grootvader Willem Valk was beeldhouwer. Ik herinner me nog goed dat hij zei: “Ga jij later ook in de kunst?” Op dat moment had ik daar nog geen weet van, maar misschien heeft het toch een kiem gelegd.
Na de kunstacademie was ik 10 jaar werkzaam als beeldend kunstenaar. Toen ik bij Rigpa betaald werk kreeg, heb ik mij full-time op het boeddhisme gericht. Maar sinds een jaar of twee begint het weer te kriebelen en neemt het schilderen opnieuw een belangrijke plaats in in mijn leven.
Ook in m’n workshops en individuele coaching werk ik graag met tekenen. Beelden drukken iets anders uit dan woorden en geven je soms inzichten die anders verborgen zouden blijven. Niet dat je daarvoor hoeft te kunnen tekenen, het gaat niet om de techniek of dat iets ‘lukt’. Ook zonder dat, of misschien juist wel daarom, kan creativiteit veel inspiratie en betekenis geven aan je leven.

Workshops
Coaching
Mijn beeldende werk

Fijn als je dit deelt:

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.