Kaizen: verbetering in kleine, haalbare stappen
Kaizen betekent: dingen verbeteren in kleine, haalbare stappen. Geen grote innovaties, maar heel dicht bij jezelf kleine dingen veranderen. De visie van kaizen kan je helpen als je iets wilt, maar het steeds niet voor elkaar krijgt. Maak in dat geval de stap zó klein, dat je het eigenlijk raar of lachwekkend vindt.

De Kunst van Kaizen
Robert Maurer, schrijver van ‘De Kunst van Kaizen’ geeft een mooi voorbeeld van een vrouw die meer wil bewegen, maar daar niet in slaagt. Hij raadt haar aan om als ze tv kijkt, één minuut voor de tv heen en weer te lopen. Hierdoor overwint ze haar eerste weerstand en geleidelijk krijgt ze zin om van één minuut naar meer minuten te gaan.

De angst om te veranderen omzeilen
Maurer legt uit dat “onze hersenen zo ontworpen zijn dat elke nieuwe uitdaging, situatie of verlangen een zekere angst oproept”. Door de stappen extreem klein te maken, kunnen we onze angst om te veranderen omzeilen. Dus wil je iets in gang zetten wat steeds niet lukt,  experimenteer dan eens met Maurers advies en neem elke dag een extreem kleine stap.

Wil je bijvoorbeeld gezonder eten, meer bewegen of vroeger naar bed gaan, stel jezelf dan de vraag: ‘Welke hele kleine stap kan ik vandaag zetten in de richting van dit doel?’

Bovenstaande tekst en tekening zijn eerder verschenen in de Eenvoudig Leven Agenda 2019. Deze verschijnt dit najaar ook weer, voor 2020. De agenda helpt je om voorrang te geven aan wat het belangrijkste is. 

Fijn als je dit deelt: