Je huis organiseren zodat het weerspiegelt wat je echt wilt.

Als je de focus wilt leggen op dingen die voor jou belangrijk zijn, dan is het behulpzaam als je woonruimte dit niet ondermijnt maar ondersteunt. Een boek over het organiseren, opruimen en je huis inrichten wat mij persoonlijk erg geïnspireerd heeft, is ‘Organiseren van binnen naar buiten’ door Julie Morgenstern. Zij hanteert een iets mildere aanpak dan de Japanse Marie Kondo, maar haar methode is zeker effectief. 

Julie Morgenstern zegt: “Je huis organiseren is niet alleen een kwestie van troep weggooien en zorgen dat de ruimte er ‘netjes’ uitziet. Het gaat veel dieper. Organiseren is een kwestie van je ruimte zo inrichten dat deze weerspiegelt wie je bent en wat voor jou belangrijk is.”

Reflecteer eerst over wat je met je ruimte wil

Julie raadt aan om te reflecteren over je ruimte, voordat je begint met opruimen. Zelf hanteert ze het ‘kleuterschool-model’. In de kleuterschool is de ruimte ingedeeld in activiteitenzones. Er is een hoek om te knutselen, een hoek om te eten, om te lezen, enzovoort. Het is helder waar iedere plek voor bedoeld is en het is uitnodigend. Zelf heb ik naar dit model in mijn woonkamer een meditatieplek, een creatieve hoek, een werktafel en een zit-lees-praatplek. Dit weerspiegelt precies wat belangrijk voor me is. Natuurlijk is het flexibel, ik werk bijvoorbeeld ook wel eens in de zithoek. 

Als je iets wilt veranderen aan je leefruimte reflecteer dan eerst over de volgende vragen. 

1) Wat werkt in deze ruimte wel?
2) Wat werkt niet?
3) Welke spullen zijn essentieel voor je?
4) Waarom wil je gaan organiseren?
5) Wat is de oorzaak van de problemen?

Deze tekening en tekst zijn eerder verschenen in de Eenvoudig Leven Agenda 2020.

Fijn als je dit deelt: