Creatieve coaching – een innerlijke ontdekkingsreis

Op dit moment lees ik The Art Therapy Source Book van Cathy Malchiodi. Hoewel ik zelf geen therapeut ben maar een coach, sluit dit boek heel erg aan bij mijn ervaringen met creatieve coaching en de kracht van tekenen in een persoonlijk proces.

Jezelf uitdrukken in kleur en vorm

Het bijzondere van creatief bezig zijn – zoals door middel van tekenen – is dat je vooral de rechter hersenhelft gebruikt in plaats van de linkerhelft, die we vaak het meest gebruiken. In de rechterhelft huist je creativiteit en ga je voorbij aan je ratio. Je overstijgt het denken en spreekt een ander deel van jezelf aan. Je drukt jezelf uit in kleur en vorm, waardoor je inzichten krijgt die je misschien niet hebt als je over iets praat of nadenkt.

De voordelen van creatieve expressie

Wat zegt Cathy Malchiodi over de voordelen van je creatief uitdrukken?

• het is een manier om jezelf te begrijpen
• je kunt er je innerlijke ervaring mee onderzoeken
• het creatieve proces heeft inherente healing power
• serotonine neemt toe (tegen depressie)
• het werkt stress verlagend
• het is een manier om betekenis te geven aan menselijk lijden (denk aan van Gogh)
• het moedigt aan om te experimenteren 
• het geeft plezier, het is speels
• het is een intuïtief proces

Je creatief uiten heeft dus veel positieve effecten. Ervaar ik dat zelf ook zo? Voor mij is kunst zeker een manier om m’n eigen binnenwereld uit te drukken. Om daar vorm aan te geven. Dat kan heel inspirerend zijn.

Maar soms is het ook een worsteling. In mijn geval speelt ook mee dat ik een opleiding als kunstenaar heb. Daardoor gaat het in m’n schilderijen niet enkel om een creatieve uiting, maar als kunstenaar wil ik ook dat het een bepaalde artistieke waarde heeft. 
In creatieve coaching is dat laatste aspect niet nodig, het is geen tekencursus. Het gaat ook niet om de techniek. 

Ik kan niet tekenen

Soms zeggen deelnemers aan mijn workshops dat ze niet kunnen tekenen, maar dat hoeft ook helemaal niet. Het gaat niet om iets moois maken. Hoewel het vaak wel heel mooi is… 

The Art Therapy Source Book zegt: ‘All people have an innate capacity to be creative through art. There are no ‘wrong’ art expressions. It is a means of self-exploration and personal growth. All art is acceptable.’

Je bent vrij

Het fijne van je creatief uiten is dat er geen regels of normen zijn waar je tekening aan moet voldoen. Als je een paarse lijn of een rode lijn wilt tekenen, een geel vlak, iets wat je mooi vindt of iets lelijks, het is allemaal ok. 

Wat ik zelf ook mooi vind aan creatieve coaching: op papier heb je de vrijheid om een verandering aan te brengen die in je leven nog niet gemanifesteerd is. Een voorbeeld: stel er zijn twee aspecten van je leven die ver van elkaar afstaan en die je dichter bij elkaar zou willen brengen. In de tekening kun je deze verbinding maken. Vaak gebeurt dit al tijdens het tekenen zelf, het is niet iets kunstmatigs wat je ‘bedenkt’. 

Conclusie: het papier is gewillig en creativiteit helpt om helderheid te krijgen en om op een frisse manier een thema of een probleem te onderzoeken.

Hoe gaat het met jouw creativiteit? Leidt het een beetje een dor bestaan of bloeit het?

Fijn als je dit deelt:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *