Tekenen tijdens de workshopDeelnemers aan de achtweekse Mindfulness training:

Swantien:
Als geheel vond ik de training erg prettig, inspirerend en leerzaam. Mijn verwachting is uitgekomen en zelfs overtroffen. Ik voel dat het goed voor me is. De training heeft geholpen om minder over mezelf te oordelen, minder te piekeren en gedachten meer te laten gaan. Je begeleiding is rustig, plezierig.

Karin de Jong:
De training heeft me geholpen mezelf serieus te nemen en negatieve gevoelens en gedachten te onderzoeken en er niet van weg te lopen. Iedereen zou dit moeten mogen leren. Ga zo door. Geweldig! Wat een hulp!

Kerstin:
Ik ben blij dat ik dit heb gedaan, ook onder behoorlijk confronterende omstandigheden. De training heeft me geholpen om bewuster te worden van patronen, automatismes en handelen of niet handelen. Om te leren genuanceerder te kijken naar vooral moeilijke leefsituaties. De begeleiding vond ik goed, open en stimulerend.

Birgit:
Ik vond de training heel fijn en ondersteunend. Ik besef hoe belangrijk mindfulness voor me is qua zelfzorg. Jullie begeleiding vond ik heel erg prettig, accepterend, vriendelijk, helder, deskundig.

Nieuwe data mindfulnesstraining

Deelnemers aan de training ‘Hoe kan ik mijn leven vereenvoudigen’:

Laura:
Ik heb de training als zeer positief en waardevol ervaren, het heeft mij erg goed gedaan. Ik ben dankbaar en blij dat ik mee heb gedaan. De training heeft mij vooral geholpen meer inzicht te krijgen in mijzelf en met name mijn gedachten(patronen). Door stil te staan bij wat echt belangrijk is ben ik mij ook bewust geworden van wat het juist ingewikkeld maakt. En dat je hier dus zelf invloed op hebt – ook al is het niet gemakkelijk, het besef dat de kracht in jouw eigen denken zit, geeft mij een heel sterk gevoel!

De afwisseling in het programma vond ik prettig. Ik vond het wel intensief, de eerste dag, toen de training tegen z’n eind liep, voelde ik mij behoorlijk moe, maar dit was voor mij een goed teken! Dat er vrij snel een tweede bijeenkomst plaatsvindt heb ik als erg fijn ervaren. Dit omdat ik het vaak lastig vind de opgedane kennis en inzichten in de praktijk, het dagelijks leven, om te zetten. Ik zie goed voor me wat ik wil bereiken (het perfecte plaatje) maar hoe er te komen, met kleine stapjes dus, vind ik heel moeilijk. Om dit inzichtelijker te krijgen heb ik met name de tweede bijeenkomst als waardevol ervaren.

Het model van eenvoud van Nynke vind ik fantastisch! Hierin is als het ware de hele training, de essentie in een duidelijk overzicht weergegeven. Ik vind dat persoonlijk erg waardevol. Ook omdat ik denk dat het model een heel bruikbaar middel is om blijvend te werken aan het vereenvoudigen. Daarom heb ik ‘m ook omlijst op een zichtbare plek in mijn kamer gezet. 🙂 Dat maakt het gemakkelijk eraan herinnerd te worden (bewustzijn te creëren) en er dus mee aan de slag te blijven. Naast Nynke’s begeleiding heb ik de brainstorm en uitwisseling onderling ook als heel waardevol ervaren. Hieruit kwamen nieuwe perspectieven en inzichten voor mij, wat mijn kijk op veel situaties heeft verbreed. En het kunnen helpen van de ander, door ergens samen over te denken en uit te wisselen, vond ik mooi en fijn om te doen.

De tekenopdrachten spraken mij in eerste instantie minder aan, maar dit heeft waarschijnlijk vooral te maken met mijn voorkeuren en het uit mijn comfortzone treden. Want achteraf heeft juist dit tekenen mij weer geholpen met een stukje bewustwording. Bijvoorbeeld, op het moment dat ik probeerde een positief gevoel op papier weer te geven en dit heel mooi (perfect..?!) wilde doen, besefte ik dat datgene juist vaak het positieve gevoel vertroebelt, omdat ik het dan té goed wil doen en er van baal als het niet lukt. Dus toen heb ik op dat moment een bruin krijtje gepakt (wat ik dus geen mooie kleur vind!) en ben ik voor mijn gevoel heel lelijk door de tekening gaan krassen.

Ik heb jouw begeleiding als heel erg prettig ervaren, Nynke! Je hebt een heel rustige en bescheiden houding, dat vind ik heel mooi en in je rol als begeleider heel waardevol. Ik kreeg het gevoel veel ruimte te krijgen, om te denken maar ook om mij te uiten. Je laat soms een stilte vallen, en stiltes ervaar ik vaak als moeilijk en voorkom ik het liefst, maar jij liet mij soms bewust even spartelen en hard nadenken, denk ik, omdat juist die momenten waardevol zijn. Ik besef dan dat er iets in mij geraakt is: de kern, de onderliggende oorzaak.
Wat ik vooral ook heel mooi vond om te zien was dat je volgens mij echt geniet van het geven van de trainingen en op de momenten dat mensen een eyeopener hebben of stappen zetten, je er ook echt van meegeniet.

Susanne:
Ik vond de training erg leerzaam en een eye-opener. Het deed me beseffen hoe ik soms de essentie kwijtraak en mij laat leiden door allerlei (omgevings)factoren. Hierdoor word ik rusteloos en verlies mijn focus. Door het praktische schema en de twee formulieren kan ik nu elke week (liefdevol) evalueren waar ik aandacht aan wil besteden en of dit gelukt is.De opbouw van de training vond ik goed, stap voor stap werd naar het model van eenvoud toegewerkt. Leuke afwisseling van actie, interactie en rustmomenten.

Het Model van eenvoud, de brainstorm (vooral de tweede keer, omdat we toen ontdekten dat wij zelf invloed hebben om ons niet door omgevingsfactoren te laten leiden), tekenen en acties benoemen vond ik leuk. Zeker ook de uitwisseling, dit doet je beseffen dat een ieder zijn valkuilen heeft en biedt steun. Ik had persoonlijk iets meer moeite met de visualisatie als je leven al vereenvoudigd is, dit ging mij iets te snel en hier was ik nog niet aan toe.

Je bent een fijne begeleider. Je bent rustig, vraagt goed door en hierdoor komt het ware probleem naar boven. Daarnaast controleerde je goed de voortgang en tijd.

Robin:
Door Nynke’s begeleiding ben ik me meer bewust geworden van waar ik echt naar verlang. En daar geef ik nu veel meer gehoor aan, ik doe dingen die voor mezelf belangrijk zijn – ik zoek dat op. Vroeger was m’n tijd meer versnipperd, met kleine taakjes die nooit ophouden, dit was frustrerend en onbevredigend. Nu ruim ik elke week tijd in voor dingen die me blij maken.

Door de meditaties ben ik veel rustiger geworden, niet meer zo opgejaagd of altijd aan het rennen. Vroeger dacht ik: meditatie is zonde van mijn tijd. Nu denk ik: het is essentieel voor me, om m’n leven als waardevol te blijven ervaren. En vanuit die ervaring van rust komen er antwoorden op wat er in mijn leven speelt.

Erna:
We worden in een prettige veilige omgeving ontvangen door Nynke Valk, die ‘n warme, bescheiden, vrolijke persoonlijkheid is. En dat is heel fijn want het is altijd ‘n beetje spannend… maar ik heb genoten van alles!
Vooral heb ik erg veel gehad aan de creatieve opdrachten die er waren, want door te ‘spelen’ komt er een andere energie vrij, die mij de ruimte heeft gegeven om vanuit mijn kern te komen tot Rust, Ruimte, Afstand tot problemen, en allerbelangrijkst daarmee tot de Eenvoud te komen!
Dankbaar dat dit me aangedragen is hoop ik hiermee anderen enthousiast te maken, want het is zeer de moeite waard!

Els:
Ik heb de training als heel positief ervaren. Ontspannen, veilig. Als een cadeautje alleen voor mij.
Ik heb geleerd dat het goed is om achter je grote en kleine doelen te komen en een plan te maken om ze te verwezenlijken. Maar niet te strak en niet te vaag/ruim.
De visualisaties lieten me echt even stilstaan en goed naar binnen kijken. Het uitwisselen hielp me om ervaringen en plannen concreet en realistisch te maken.

Kira: Instant rust in de chaos van het leven. Dat is wat ik heb gevonden in de training van Nynke. Ze bood niet alleen inzicht en overzicht, maar reikte me ook heel concrete handvatten aan. De dag na de training kon ik al beginnen met kleine acties en na een paar dagen merkte ik al het effect. Nynke is wat ze onderricht: de rust zelve en zonder oordeel. Ze laat mij voelen dat ik mag zijn zoals ik ben. Ze zal je ook niet gaan vertellen wat goed en fout is. Deze training is time-management op een veel hoger niveau! Ruimte-in-je-hoofd-management. Voel jij je ook af en toe geleefd door alles wat je moet van jezelf en van anderen? Dan kan ik je de training van Nynke van harte aanbevelen!

Nathalie: Ik vond de training heel fijn! Ontspannen, afwisselend, veel nieuwe dingen geleerd. Je begeleiding is heel prettig. Deze training kan ik zeker aanbevelen, aan iedereen die een moment van bezinning wil of die iets aan z’n time-management wil doen.

Wilma: Ik heb erg van de training genoten. Het was heerlijk om op zo’n ontspannen, rustige manier samen met anderen te kijken naar mijn dagelijkse leven, mijn wensen daarin (prioriteiten) en te visualiseren hoe ik daar echt veranderingen in kan aanbrengen. En ik vond het best wonderbaarlijk, hoe we elkaar in heel korte tijd goed leerden kennen.

Jeroen: De training bracht me het belangwekkende inzicht dat je leven vereenvoudigen een training van de geest betekent, het van je afschudden en afleren van gewoontes, een proces van afpellen om steeds dichter bij de essentie te komen. De training leerde mij niet alleen wat eenvoud betekent, maar ook de voordelen van leven in eenvoud, en dat het een proces is dat herhaling en onderhoud nodig heeft.
Wat me het meest aansprak was de visualisatie als je leven al vereenvoudigd is. Dat maakt het doel waar je naar streeft duidelijker, zichtbaarder. Een krachtig middel.
Ook had ik veel aan de opdracht met de kaartjes: het verschafte me een eerste aanzet van waaraan ik in mijn leven prioriteit wens te geven. Het opschrijven van de voorgenomen acties in een weekschema is vervolgens een aansporing tot het nemen van concrete stappen.
Nynke heeft een luisterende houding die ik persoonlijk heel prettig vind, waarmee zij de mensen veel ruimte laat in hun eigen zoektocht. De begeleide meditaties van Nynke zijn door hun eenvoud helder van opbouw. Bovendien, wat zij in die meditaties zegt, is niet alleen behulpzaam maar opent soms ook tot persoonlijke inzichten.

Ghislaine: De training was van begin tot eind inspirerend. De goede balans tussen stilte en interactie droeg daar zeker aan bij. Er was een goede, veilige sfeer, iedereen stond in zijn waarde en kon zichzelf zijn. Wat me het meest aansprak, was visualiseren hoe je leven eruit ziet als het al vereenvoudigd is! Hier contact mee maken is eigenlijk al de helft van de realisatie.

Training Eenvoudig Leven

Mensen die coaching volgden:

Sophia: Bij Nynke voel ik me op mijn gemak. Al mijn emoties mogen er zijn en daardoor ontstaat er ruimte. Ik kan dan beter overzien waar ik sta en waar ik naar toe wil. Door aandacht te besteden aan dingen die in mijn persoonlijke leven spelen, kan ik mij ook weer beter op mijn werk concentreren.

Charlotte: Nynke is verrassend doortastend. Ik werd meerdere malen geraakt, door de heldere spiegel die ze me tijdens de oefeningen en in gesprek wist voor te houden.
Heel knap om met zoveel rust en ruimte te begeleiden, zodat de ander zichzelf kan gaan zien!
Het haalde het betere in me boven, maakte me bewust van mezelf en van interacties met mijn omgeving. Een mooie opstap voor het verdere leven. Dank je wel.

Irene: Ik werd heel blij door de gesprekken met Nynke, en voelde me heel erg gehoord. Door samen dingen op een rijtje te zetten, kwam er overzicht. Door Nynke’s grote openheid en ruimte is er geen taboe om wat dan ook te bespreken. Ook hielpen de gesprekken om de tegenslagen in mijn leven op het boeddhistische pad te brengen.

Anoniem: Het was een transformerende ervaring om zelf te bepalen wat ’aandacht vroeg’ en hoe dingen ‘aan bod kwamen’; hierdoor werd mijn eigen wijsheid direct geactiveerd. Elke keer was ik verrast en enthousiast over mijn ontdekkingen en werd ik geraakt door de vreugde en blijheid die de samenwerking met Nynke bracht. Het was mede dankzij haar kwaliteit van luisteren en sterke intuïtie dat het vertrouwen in mijzelf en mijn (boeddhistische) pad zo sterk gegroeid is. Mijn gevoel over mijn leven is zoveel positiever geworden. Ik kan iedereen coaching aanraden.

Lees meer over  coaching

Lees meer over coaching voor boeddhisten

Fijn als je dit deelt:

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.