Ken je het 80-20 principe, ook wel het Pareto-principe genoemd? Dit is heel behulpzaam bij het vereenvoudigen van je leven. Het houdt in dat 20% van wat je doet 80% effect heeft. En 80% van je acties heeft slechts een resultaat van 20%. De uitkomst van je acties is dus niet lineair aan de energie die je erin stopt.

Als je op reis gaat, draag je 80% van de tijd maar 20% van je kleding. Het grootste deel van je kleding draag je maar 20% van de tijd. Als je je dat realiseert, zal je andere keuzes maken als je je bagage aan het pakken bent.

Nog een paar voorbeelden: je loopt waarschijnlijk 80% van de tijd op 20% van je vloerbedekking, en omgekeerd. Als je ondernemer bent, komt doorgaans 80% van je inkomsten van 20% van je klanten en 20% van 80% van je klanten. Bedrijven houden hier rekening mee en proberen uit te vinden welke 20% het meeste bijdragen aan hun winst.

Als je ernaar verlangt dat wat je doet meer impact heeft, pas dan het 80-20 principe toe. Het zal in het begin niet altijd duidelijk zijn welke 20% het belangrijkste is, dus gebruik ook je intuïtie. Gaandeweg zul je er meer grip op krijgen en minder belangrijke zaken kunnen loslaten.

Dit vind ik overigens ook een mooie vraag om over na te denken: welke 20% van wie ik ben, karakteriseert mij het beste en geeft mij het meeste energie als ik me daarop richt?

Bovenstaande tekst en tekening verschenen ook in de Eenvoudig Leven Agenda 2019. Ook dit jaar, in 2020, verschijnt er weer een Eenvoudig Leven Agenda (voor 2021). Deze helpt je om voorrang te geven aan wat het belangrijkste is. 

Fijn als je dit deelt:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *